15 METODE IN CARE Să AI GRIJă DE STAREA DE SăNăTATE A OCHILOR DVS.

15 metode in care să ai grijă de starea de sănătate a ochilor dvs.

15 metode in care să ai grijă de starea de sănătate a ochilor dvs.

Blog Article


15 metode prin care să ai grijă de sănătatea ochilor dvs.De-a lungul timpului, afecțiunile oculare pot afecta serios calitatea vieții și crește riscul de depresie, diabet dar și diferite probleme de sănătate. Însușirea unor obiceiuri simple, cotidiene, te poate ajuta să-ți menții vederea și să reduci riscul de probleme de sănătate în viitor.

Prin acest material detaliem ce sunt principalele metode prin care poți avea grijă de ochii tăi. Aspectul esențial de reținut este să te programezi la un consult optometric gratuit în capitală pentru a te asigura că ochii tăi este realmente sănătoși.

Folosește ochelari de protecție solară


Expunerea vederii la radiațiile UV poate provoca daune în timpului. Utilizarea ochelariilor de protecție solară blochează radiațiile ultraviolete dăunătoare, scăzând riscul afecțiunilor oculare precum Fiecare ochelar de soare are un rol important în protec?ia ochilor. cataracta, arsurile de soare și cancerele oculare. Lentilele închise la culoare pot oferi protecția optimă împotriva radiațiilor solare.

  Îndepărtează vederea de monitorul computerului


  Focalizarea la ecranul calculatorului sau al dispozitivului mobil pentru prea mult timp poate duce la:
 1. oboseală vizuală

 2. vedere încețoșată

 3. probleme de focalizare la distanță

 4. uscăciune oculară

 5. cefalee

 6. dureri de gât, spate și umăr.


Pentru a-ți menține sănătatea oculară:asigură-te că prescripția pentru ochelari ori lentilele de contact sunt corecte.
dacă oboseala ochilor nu dispare, consultă-te cu oftalmologul ori un optometrist.
mută ecranul astfel încât ochii să fie la același nivel partea de sus a ecranului. Acest lucru îți permite să privești ușor în jos la ecran.
optează pentru un scaun ergonomic, cu suport lombar. Stai așezat astfel încât picioarele să se afle pe podea.
dacă ai ochii uscați, clipește frecvent sau aplică picături oftalmice hidratante.
odihnește ochii la fiecare 20 de minute. Focalizează un obiect aflat la 6 metri distanță pentru 20 de secunde. Ridică-te de pe scaun cel puțin la fiecare 2 ore și fă o pauză de 15 minute.

Timpul îndelungat în fața ecranelor nu reprezintă singurul mod de a-ți obosi vederea. Când citești o carte, posibil o ții aproape de ochi o perioadă îndelungată. Și această activitate poate duce la scăderea vederii la distanță, ceea ce indică că obiectele îndepărtate sunt neclare, pe când obiectele apropiate sunt clare. Se sugerează să iei pauze de lectură.

Practică exerciții fiziceExercițiile fizice regulate pot aduce beneficii pentru sănătatea oculară (susțin funcționarea vaselor de sânge și reduc riscul de a dezvolta glaucom și retinopatie diabetică). Se sugerează cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată pe săptămână, plus două zile de exerciții de forță pentru mușchii tăi. De asemenea, poți practica exerciții pentru ochi pentru a diminua oboseala și încordarea ochilor în timpul muncii la birou.

Stai afară cât mai multCopiii și adulții trebuie să iasă des afară, chiar dacă practică exercițiile fizice recomandate. Minorii care petrec timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie la maturitate.
Renunță la fumat


Fumatul este rău pentru sănătate. Totodată, poate crește riscul apariției afecțiuni oculare precum cataracta sau degenerescența maculară senilă. Studiile viitoare ar putea indica dacă fumatul poate provoca de asemenea glaucom, boala oculară Graves, boli oculare tiroidiene și retinopatie diabetică.

Ar fi bine sa ai dieta cat mai echilibrată


Mâncarea pe care o consumi zilnic poate spori sănătatea ochilor. Includerea în dietă a alimentelor bogate în vitaminele A, C și E, betacaroten, acizi grași omega-3, luteină, zeaxantină și zinc poate ajuta la creșterea celulară, reduce inflamația țesutului ocular și limita radicalii liberi care dăunează ochilor. Pentru a asigura aportul necesar de nutrienți pentru vedere, adoptă o dietă echilibrată, adăugând în regimul tău alimentar aceste alimente:


 • vitamina A, betacaroten: caise, morcovi, pepene galben, cartofi dulci, ardei roșu, ricotta, mango;

 • vitamina C: grapefruit, portocale, lămâi, mandarine, piersici, căpșuni, roșii, ardei roșu;

 • vitamina E: avocado, migdale, unt de arahide, germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui;

 • omega-3: sardine, somon, ton, păstrăv;

 • luteină și zeaxantină: varză, broccoli, ouă, mazăre, varză kale, spanac, salată verde, frunze de napi;

 • zinc: fasole boabe, mazăre, carne roșie slabă, stridii, cereale îmbogățite, carne de pasăre.


Evită frecarea ochilor.


Ochii uscați și oboseala oculară te pot face să dorești să îți freci ochii. Această acțiune poate conduce la probleme precum vederea redusă sau încețoșată, migrene, umflături, fotofobie. Un alt pentru a evita frecatul ochilor este faptul că microbii sau virușii de pe degete sau palme ar putea duce la conjunctivită. În loc să freci ochii, utilizează lacrimi artificiale (lacrimi artificiale).

Igienizează-te pe mâini.


Ar trebui să te curăți întotdeauna pe mâini înainte de a-ți pune mâna pe chipul sau ochii și de a gestiona contactele. Aproximativ 1 din 3 purtători dezvoltă probleme, 1 din 5 infecții cauzate de contactele provocând leziuni ale stratului cornean.

Demachiază-te.


După o zi lungă, ultima activitate la care te-ai putea gândi este să te îndepărtezi machiajul. Cu toate acestea, prin acest gest, îți protejezi vederea și reduci riscul de inflamație a pleoapelor sau de umflare a pleoapelor. De asemenea, ar trebui să urmezi bune practici de îngrijire care îți pot proteja tenul și ochii, cum ar fi utilizarea produselor făcute special pentru zona oculară, înlocuirea periodică a machiajului (mai ales după unei contaminări oculare), abținerea de la aplicării machiajului în zona interioară a pleopelor și evitarea folosirii produselor de machiaj în mod colectiv cu altă persoană. Dacă utilizezi pensule sau bureți pentru a distribui produsele cosmetice în zona ochilor, curăță-i în mod constant.

Programează-te la un control oftalmologic detaliat.


S-ar putea să crezi că vederea ta este bună sau că vederea ta este sănătoasă, dar vizita la medicul oftalmolog pentru un control oftalmologic complet cu dilatare a ochilor este singura modalitate de a fi cu adevărat cert. În decursul unui control oftalmologic complet, oftalmologul pune picături în vedere pentru a mări sau lărgi pupila, pentru a lăsa mai multă claritate să intre în ochi. Acest proces îi oferă oftalmologului să se focalizeze la partea din spate a ochilor și să îi inspecteze pentru a vedea dacă există semne de degradare sau de boală. Poți beneficia de control gratuit la unul dintre magazinele prezente pe platforma noastră.

Menține nivelul de zahăr din sânge.


Majoritatea cazurilor de pierderea vederii cauzată de diabet poate fi prevenită. Consultă specialistul ce trebuie să faci pentru a gestiona glicemia, presiunea sângelui și lipidele.
Glicemie: nivelul standard al zahărului din sânge la adulți este cuprinsă între 70-100 mg/dl (pe nemâncate).
Presiunea arterială: provoacă boli de inimă. Tensiunea ar trebui să fie mai jos de 140/90 mmHg pentru cei mai mulți indivizi.
Lipide: colesterolul LDL (colesterolul „rău”) se depozitează și obstrucționează vasele de sânge. HDL sau lipidele „bune” facilitează eliminarea lipidelor „rele” din vasele de sânge.
Consultă specialistul care ar trebui să fie nivelul optim al lipidelor.

Păstrează un indice de masă corporală optim.


Supraponderabilitatea și obezitatea cresc riscul de a contracta afecțiuni diabetice și alte probleme sistemice, care pot conduce la deficiențe vizuale (boala diabetică oculară sau glaucomul). Dacă ai probleme în menținerea unei greutăți sănătoase, discută cu medicul.
Aceste date au doar un caracter informativ și didactic și nu constituie un aviz medical sau de sănătate. Consultă întotdeauna unui medic sau unui optometrist cu în legătură cu orice nelămurire pe care o deții despre starea vederii tale.


Report this page